keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Mitä älykellolla tekee?

Apple Watchin käyttäminen tuntuu siltä, kuin olisi ottanut askelen kohti tulevaisuuden tietokoneen käyttöliittymää. Hauskinta Apple Watchissa on nimittäin saada informaatiota tuntoaistin välityksellä. Haptinen palaute kertoo uusista ilmoituksista tai vaikkapa aktiivisuustavoitteiden saavuttamisesta. Yhtiön mukaan "Taptic Engine" on Apple Watchiin sisäänrakennettu lineaarinen värinämoottori, joka antaa tuntopalautetta.

Elämys oli myös vastata puhelimeen kellon kautta ottamatta puhelinta esille. Rannekelloon huutelu ei tosin ole kovin miellyttävää ihmisten keskellä, mutta omassa yksityisyydessä vaikkapa autossa tai kotosalla ominaisuus voi olla hyvinkin näppärä. Sanon "voi olla", sillä oman kokemuksen mukaan toiminnallisuus ei ole aivan iPhonen kaiutuksen veroinen, mitä selkeään kuuluvuuteen tulee.

Uutisilmoituksia on kätevä vastaanottaa ranteeseen. Jyväskylän yliopiston viestintätieteiden laitoksella aiotaankin tutkia, kuinka älykellot vaikuttavat journalismiin.

Apple Watch mittaa käyttäjänsä sykettä pitkin päivää. Infrapunan avulla toimiva sykkeen mittaus on vasta alkua sille, mitä kaikkea erilaiset sensorit voivat tulevaisuudessa kehon toiminnoista kertoa. Yhtiö tarjoaakin lääketieteen tutkijoille Research Kit - työkalut ja sovelluskehittäjille Health Kit -kehityspaketin. Apple ja IBM julkistivat keväällä lääketieteellisen tutkimuksen uudistamiseen tähtäävän terveysteknologiayhteistyön.

New York Timesin valkoisen talon kirjeenvaihtaja ilmoittautuu tyytyväiseksi käyttäjäksi. Hänen mielestään älykellossa on parasta Apple pay -maksaminen. Suomessa Apple Pay -palvelua voivat hyödyntää vasta brittituristit -palvelu kun toimii IS:n mukaan niillä maksupäätteillä, joilla voi tehdä Visan Paywave-tekniikalla toteutettuja lähimaksuja - esimerkiksi Lidlin ja Keskon kaupoissa ja R-kioskeissa. Meikäläiset Apple Watch -käyttäjät odottavat maksuominaisuutta hartaasti. Puhelimella maksamisen on Suomessa ensimmäisenä tuonut asiakkailleen Elisa.

Kun mainitsin Apple Watch - käyttöönotosta Facebook-seinälläni, kaverit toivat esiin myös seuraavia hyötyjä: 
  • Tekstiviestiin vastaaminen vakiovastauksella
  • Puhelun hiljentäminen laittamalla kämmenen kellon päälle
  • Puhelimen mediasoittimen hallinta etänä (esim. Spotify, YouTube jne) - voi säätää volumea, pausettaa tai vaikka skipata seuraavaan kappaleeseen
  • (Pebblestä kopioitu) time travel:  Kellon nupista voi säätää aikaa historiaan tai tulevaisuuteen, jolloin myös näytöllä olevat muut jutut muuttuu. Esim. kalenteri näyttää uusia tapahtumia, sää näyttää ennusteita jne.
  • Kelloon voi sanella muistiinpanot, jotka muuntuvat tekstiksi käyttämällä esimerkiksi Evernote-sovellusta. 
  • Neulojan näkökulma älykelloon: Puikkomaisteri 
Oletko itse jo älykellokäyttäjä? Millaisia hyötyjä arvostat itse eniten? Millaista toiminnallisuutta odotat? 


1 kommentti:

Tom kirjoitti...

Mielenkiintoinen kirjoitus, en ole itse älykellojen aktiivikäyttäjä, mutta tuttavapiirissäni monet käyttävät niitä. Olen ollut aikaisemmin kehittämässä älyrannekkeen ohjelmistoa, yritykseltä Revonsoft voi kysellä jos kiinnostaa saada lisätietoa älyrannekkeiden softapuolesta.